6 Ağustos 2012 Pazartesi

Ürəkdə olan orijinal nasoslar

Ürək əs­lin­də iki müx­tə­lif na­sos­dan iba­rət olan bir­ləş­miş bir na­sos­dur. Bun­lar­dan sol tə­rəf­də yer­lə­şən na­sos tə­miz qa­nı or­qa­nizm­də­ki or­qan və to­xu­ma­la­ra, sağ tə­rəf­də­ki na­sos isə çirk­lən­miş qa­nı ağ­ci­yər­lə­rə tə­rəf vu­rur.
Bu na­sos­la­rın öz­lə­ri də alt­lı-üst­lü ol­maq­la iki ay­rı na­sos­dan iba­rət­dir. Ki­çik na­sos qu­laq­cıq, bö­yük na­sos isə mə­də­cik ad­la­nır. Mə­sə­lən, tə­miz qan ürə­yin sol tə­rə­fi­nə çat­dı­ğı za­man əv­vəl­cə üst tə­rəf­də yer­lə­şən ki­çik na­so­sa do­lur. Son­ra qan bu­ra­dan alt tə­rəf­də olan bö­yük na­so­sa vu­ru­lur. Bö­yük na­sos da qa­nı bə­dən or­qan­la­rı­na vu­rur. Hə­min pro­ses ürə­yin sağ tə­rə­fin­də olan na­sos­lar­da da baş ve­rir.
Kalp kasılıp gevşeyerek kanın vücutta dolaşmasını sağlar. Kulakçıkların kasılması ve aradaki kapakçıkların açılması sonucunda kan karıncıklara, karıncıkların kasılması ile de buradan atardamarlara geçer. Sağ kulakçıktaki kirli kan az oksijenlidir. Sol kulakçık ise temiz kanla doludur. Kulakçıklarla karıncıkların kasılmaları birbirlerine zıt olarak gerçekleşir. Kalbin çalışmasındaki bu gibi detaylar bu organın üstün bir akıl tarafından yaratıldığının delillerindendir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder